Web Development & SEO WEBart

Άρθρα » Internet Marketing

Οι σημαντικότεροι παράγοντες για καλύτερα αποτελέσματα (SEO)

Views: 9782 22 Σεπτεμβρίου 2016
Οι σημαντικότεροι παράγοντες για καλύτερα αποτελέσματα (SEO)

Σχεδόν όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα της κατασκευής ιστοσελίδων (κατασκευαστές ή πελάτες), ασχολούνται μόνο με την κατασκευή.

Το μεγάλο ζητούμενο, δηλ. η (αθρόα) έλευση επισκεπτών είτε για το κέρδος είτε για προσωπική ικανοποίηση, δεν δείχνει να απασχολεί κανένα!

Παραθέτουμε παρακάτω μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά (αρετές) που πρέπει να έχει ένας δικτυακός τόπος (site) και μη φανταστείτε οτι είναι τα μόνα που αρκούν για να σας ανεβάσουν στην πρώτη σελίδα! Είναι αξιοπερίεργο το οτι αν και πρόκειται για πολύ σημαντικούς παράγοντες για επιτυχία, δεν υιοθετούνται από τους δικτυακούς τόπους παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Τίτλος (Title tag)

Μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους για να ρυθμίσετε τη θέση σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Βρείτε απλά ένα τίτλο χτισμένο από λέξεις-κλειδιά και που μέσα σε μια γραμμή να περιγράφει τη σελίδα σας.
Προσπαθείτε, ο τίτλος να μην υπερβαίνει τους 65 χαρακτήρες (δεν υπάρχει όριο προς τα κάτω, ας είναι και μια μόνο λέξη π.χ "ξενοδοχεία").

Προειδοποίηση: Μην αφήσετε τον ίδιο τίτλο σε πολλές σελίδες, μετράει αρνητικά. Επίσης μην αφήαετε σε σελίδες τον τίτλο "Untitled"!

Υπόδειξη: Μη κάθεστε να μετράτε το μήκος με το χέρι. Ανοίξτε ένα Excel, γράψτε τον τίτλο σε ένα κελλί π.χ στο A1 και από κάτω στο Α2 γράψτε τον τύπο: "=LEN(A1)"

Κάθε φορά που τοποθετείτε νέο κείμενο, θα βλέπετε αυτομάτως και το μήκος του από κάτω.

Περιγραφή (Meta description)

Η περιγραφή θα λέγαμε οτι συμπληρώνει τον τίτλο και είναι το ίδιο απαραίτητη για τον χαρακτηρισμό της σελίδας σας. Επίσης θα πρέπει να είναι χτισμένη από λέξεις-κλειδιά, με περιεχόμενο που γεμίζει τρεις γραμμές ή ακριβέστερα μέχρι 150 χαρακτήρες.

Λέξεις κλειδιά (Meta keywords)

Τα παλιά τα χρόνια ήταν χρήσιμες, αλλά στις μέρες μας, οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν την ανάγκη των "συμβουλών" μας. Η Google έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται και εκτιμούμε οτι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες μηχανές αναζήτησης. Αν θέλετε κάνετε τις υποδείξεις σας, αλλά να γνωρίζετε οτι το κάνετε για λόγους τυπικότητας, έτσι;

Περιεχόμενο

Όλοι αναφέρουν οτι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς! Θα ήταν πιo σωστό: "το περιεχόμενο είναι πάρα πολύ σημαντικό" Το ενδιαφέρον και ελκυστικό περιεχόμενο τραβάει την προσοχή των επισκεπτών, προκαλεί αναφορές σε ξένες ιστοσελίδες (links) και κατά συνέπεια γίνεται πόλος έλξης των μηχανών αναζήτησης. Αν κατασκευάσετε το site θα πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του. Ενημερώνετε και συμπληρώνετε πολύ συχνά το υλικό. Δεν έχει νόημα να το "εγκαταλείψετε online" μετά την κατασκευή.

Blog
Θα σας φανεί κουραστικό και ίσως υπερβολικό, αλλά ναι! βάλτε ένα blog σε κάποιο φάκελλο, όπως www.τοsiteσας.gr/blog. Δεν κοστίζει σε χρήμα, μόνο σε χρόνο. Το δικό σας χρόνο. Αλλά, "τ' αγαθά κόποις κτώνται". Σας συστήνουμε το Wordpress, το οποίο είναι ό,τι πιό φιλικό στις μηχανές αναζήτησης (βεβαιωμένο και από τον Matt Cutts οποίος είναι μηχανικός λογισμικού στη Google).
Η Webart μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο, στην επιλογή skin, ακόμα και στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών. Γράφετε τουλάχιστον 2 άρθρα την εβδομάδα.

Δωρεάν συμβουλές
Ανεβάστε συμβουλές που πηγάζουν από την πείρα σας στο αντικείμενο, όπως: "20 χρυσές συμβουλές για φθηνές διακοπές" ή "10 τρόποι για να πετύχετε μέσα στην κρίση".

Ταχύτητα φόρτωσης του site

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε οτι το Google θα συμπεριλάβει την ταχύτητα φορτώματος στα κριτήριά του, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας οτι όσο γρηγορώτερα φορτώνει το site σας, τόσο το καλύτερο.
-Νέο- Η ταχύτητα κατέχει πια [Φεβρουάριος 2011] πολύ σημαντικό ρόλο στον αλγόριθμο της Google. Φροντίστε λοιπόν να ελαφρύνετε τις σελίδες των site σας.

Robots.txt

Αν και όλα τα SEO sites αναφέρονται θετικά στη δημιουργία αυτού του αρχείου, θα έλεγα μην ασχοληθείτε. Η προτροπή του JohnMu (Webmaster Trends Analyst, Google Employee) έρχεται καταπέλτης: "...I would recommend going even a bit further, and perhaps removing the robots.txt file completely..."

Αλλά τότε ποιά είναι η χρήση του αρχείου αυτού;
Απλά πρόκειται για το αρχείο που ειδοποιεί τα robots των μηχανών αναζήτησης για το ποιά μέρη του δικτυακού τόπου είναι διαθέσιμα για καταγραφή (βλακώδες: τα bots δε χρειάζονται τέτοιου είδους οδηγίες για να καταγράψουν. Το κάνουν ούτως ή άλλως) και ποιά όχι. Για παράδειγμα, η σελίδα που περιγράφει τα προϊόντα μας πρέπει να καταγραφεί, ενώ η σελίδα από την οποία ενημερώνουμε τα προϊόντα (σαν εξουσιοδοτημένοι διαχειριστές) δεν πρέπει να καταγραφεί.

Που τοποθετείται το robots.txt;
Η ύπαρξη του αρχείου δεν κάνει κακό και αν δε θέλετε να ρισκάρετε, η θέση του πρέπει να είναι στην αρχικό κατάλογο, εκεί που βρίσκεται και η αρχική μας σελίδα.

Λέξη κλειδί στο domain (ή τη διεύθυνση)

π.χ Η κατοχύρωση του domain διακοπές.com, αποτελεί πολύ καλή λύση για να υποστηρίξετε ένα travel directory! Ομοίως, μπορούμε να συμπεριλάβουμε λέξεις-κλειδιά γενικά σε διευθύνσεις όπως: δολώματα.com/ψαρεμα-στο-βουνο/πεστροφες. Η αντικατάσταση όμως διευθύνσεων που περιέχουν ονομασίες αρχείων php και παραμέτρους με λέξεις-κλειδιά θέλει κάποιες παραπάνω γνώσεις (επεξεργασία του .htaccess), εκτός και έχουμε κάποιο από τα μοντέρνα CMS στο πλευρό μας (Joomla, Wordpress κλπ)

Sitemap.xml

Εξαιρετικά απαραίτητο αρχείο (sitemap.xml) που παρουσιάζοντας τη δομή (και όχι μόνο) ενός δικτυακού τόπου, βοηθάει τα robots των μηχανών αναζήτησης να καταγράψουν όλα όσα πρέπει από ένα site.
Που τοποθετείται το sitemap.xml: Η θέση του πρέπει να είναι στην αρχικό κατάλογο, εκεί που βρίσκεται και η αρχική μας σελίδα.
Δεν είναι και τόσο εύκολο να κατασκευάσετε το xml sitemap με το χέρι. Καλύτερα ζητήστε τη βοήθεια κάποιου online μηχανισμού κατασκευής sitemaps όπως www.xml-sitemaps.com. Ένα άλλο καλό εργαλείο κατασκευής XML sitemap είναι και το GSiteCrawler. Αν δε βαριέστε, καλύτερα τοποθετήστε μαζί με την xml και την html έκδοση!

Κεφαλίδες (Headings)

Δεν το συζητάμε οτι κάθε σελίδα θα πρέπει να κάνει χρήση των H1, H2, H3 κλπ κεφαλίδων, που πρέπει να περιέχουν τα σημαντικά μας keywords και ταυτόχρονα να βοηθούν το μάτι του επισκέπτη στην κατανόηση του υλικού αλλά και να αποτελούν σημείο συναλλαγής με τις μηχανές: Αυτές οφελούνται στην καταγραφή - εμείς οφελούμαστε παίρνοντας επισκεψιμότητα!
Η σημαντικότερη κεφαλίδα της σελίδας είναι η H1, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά!

ALT text σε εικόνες

Όλες οι εικόνες πρέπει να συνοδεύονται από κείμενο το οποίο είναι σε θέση να αντιπροσωπεύσει την εικόνα. Αν π.χ γράφουμε άρθρο για σκυλοτροφές, στην εικόνα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τον παρακάτω ALT τίτλο : <img src="dog-food.gif" alt="τροφές για σκύλους" />.

Μέγεθος σελίδων

Προσπαθήστε να κρατάτε το μέγεθος των σελίδων σας χαμηλό. Κάτω των 100MB!

Broken links

Βεβαιωθείτε οτι δεν υπάρχουν σύνδεσμοι (links) που οδηγούν σε σελίδες που έχετε διαγράψει.
Πως θα βρείτε τα broken links; Ο ευκολότερος τρόπος είναι να το βρείτε από τα στατιστικά επισκεψιμότητας του site σας. Αναζητήστε τον τομέα με τα λάθη που παράγονται από το web server: Ο κωδικός λαθών που σας ενδιαφέρει είναι "404" (not found)

Έδρα του server

Ο τόπος που βρίσκεται ο server που σας φιλοξενεί, συνδέεται με τον τόπο που αναζητάτε πελάτες. Αν αναζητάτε πελάτες στην Ελλάδα, βάλτε το site σας σε servers στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική.

Χτίσιμο συνδέσμων (link building)

Όσο περισσότερα sites μιλάνε για μας, τόσο το καλύτερο. Όσο μεγαλύτερη εκτίμηση τρέφει το Google στα sites που μας δείχνουν (διαθέτουν υψηλό PR), τόσο το καλύτερο!

ΠΡΟΣΟΧΗ
Όσο ευεργετικές είναι οι αναφορές πάνω μας τόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν: Μη σας μπει καμιά ιδέα να ψωνίσετε από τις λεγόμενες "link farms".. Θα πάτε εκεί που ξεκινήσατε (αν έχετε παίξει φιδάκι θα καταλάβετε τι εννοώ). Αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την καλλιέργεια υψηλής επισκεψιμότητας και ο ευρέως διαδεδομένος όρος παγκόσμια είναι "linkbuilding". Το σημαντικό εδώ είναι οτι το link building είναι περισσότερο αποδοτικό αν τα link προέρχονται από sites που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (ως προς το περιεχόμενο) με το δικό μας.
Περισσότερες πληροφορίες, στο ειδικό άρθρο για τη δημιουργία backlinks

Αποσφαλμάτωση

Πριν δημοσιεύσετε τις σελίδες που κατασκευάζετε, κάντε έναν έλεγχο στον W3C, τον οργανισμό ο οποίος υπαγορεύει τα πρότυπα κατασκευής ιστοσελίδων. Ο έλεγχος προκαλεί την εμφάνιση μιάς αναφοράς λαθών html που έχουν γίνει κατά την κατασκευή, με υποδείξεις για τη διόρθωση. Καλά θα κάνετε να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη αυτές τις αναφορές στο μέλλον...

Ηλικία του site σας

Δε μπορείτε να κάνετε κάτι εσείς. Απλά περιμένετε...

Διαβάστε επίσης

210 6034122