Web Development & SEO WEBart

Άρθρα » Internet Marketing

Τι βλάπτει σοβαρά την επισκεψιμότητα;

Views: 4649 13 Απριλίου 2016
Προβλήματα επισκεψιμότητας ιστοσελίδων

Η (οργανική) επισκεψιμότητα είναι το μόνο ζητούμενο μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, γιατί επισκεψιμότητα σημαίνει κέρδη.

Οργανική επισκεψιμότητα είναι η επισκεψιμότητα που δε βασίζεται σε πληρωμένες καμπάνιες (Google Adwords ή οτιδήποτε άλλο).

Αυτό σημαίνει οτι οι μηχανές αναζήτησης, στέλνουν επισκέπτες στη δική μας ιστοσελίδα, δωρεάν! 

Το μέσον που μπορεί να μας βοηθήσει στην οργανική επισκεψιμότητα, είναι μόνο οι μηχανές αναζήτησης αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε φροντίσει για τις παρακάτω 2 προϋποθέσεις:

  1. Η ιστοσελίδα μας έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί στα πρότυπα των μηχανών αναζήτησης (ποιότητα κατασκευής)
  2. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας ενδιαφέρει το κοινό (ποιοτικό περιεχόμενο). Το ότι το κοινό ενδιαφέρεται και το δείχνει με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και παραμονή που διαρκεί, θα πείσει τις μηχανές αναζήτησης να μας στείλει επισκέπτες.

Αν και έχουμε βέβαια αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας στην προώθηση ιστοσελίδων με επιτυχία, παρουσιάζουμε πιο κάτω τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν στην απαξίωση της κατασκευής και εκμηδένιση της επισκεψιμότητας.

Ό,σο μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός, τόσο προσεκτικότεροι πρέπει να είμαστε λαμβάνοντας υπ' όψιν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

#1. Ιστοσελίδες ακατάλληλες για χρήση από κινητές συσκευές

Από τη στιγμή που το 48% των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης, γίνονται από smartphones ή tablets, η συμμόρφωση σε αυτή την ανάγκη είναι αναπόφευκτη.

Όλες οι σελίδες φαίνονται στα κινητά. Το θέμα όμως είναι, πως φαίνονται.

#2. Κακή χρήση JavaScript

Είναι γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται μέσα στις σελίδες html, βοηθώντας τες να "ζωντανέψουν", όπως για παράδειγμα, να ελέγξουμε αν ο επισκέπτης συμπλήρωσε όλα τα απαραίτητα πεδία μιας φόρμας.

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο κώδικας Javascript έχουν να κάνουν με το πόσο φιλικά και προσβάσιμα είναι από τα bots της Google και αυτό είναι ευθύνη του κατασκευαστή της ιστοσελίδας.

Δεν είναι ευχάριστο να εμποδίζουμε τις μηχανές αναζήτησης να διαβάσουν το περιεχόμενό μας, έτσι δεν είναι;

Ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι η μετατροπή του κώδικα javascript σε λιγότερο φλύαρο (minification).

Αυτή η ενέργεια συνήθως αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα της σελίδας μας.

#3. Χρήση Frames

Πρόκειται για ένα "κόλπο" ενσωμάτωσης περιεχομένου μέσα σε μια σελίδα html, που καλό θα είναι να αποφεύγεται στις ιστοσελίδες.

Τα frames δημιουργούν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως η συνεργασία με τις μηχανές αναζήτησης, η εκτύπωση των σελίδων κλπ.

Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο κατ' εξαίρεση, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση ενός video Youtube μέσα σε κάποια σελίδα μας.

#4. Έλλειψη ταυτότητας σελίδων

Πολύ συχνά, παρατηρούμε να δημοσιεύονται οι ιστοσελίδες πρόχειρα, χωρίς να ελέγχονται και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται από άγνοια.

Ίσως κάποιες φορές δημοσιεύονται ημιτελείς με σκοπό την ολοκλήρωση "λίγο αργότερα", που όμως δε γίνεται ποτέ.

Όπως τα άρθρα των περιοδικών, έτσι και οι σελίδες του site μας χρειάζονται τίτλο και περιγραφή που να τα ταυτοποιεί.

Αναφερόμαστε σε στα γνωστά META TAGS, Title & Description, που τοποθετούνται στον κώδικα και που συνήθως συμβαίνει να παρατηρούμε ότι:

  • Δεν υπάρχουν καθόλου ή
  • Υπάρχουν, αλλά ως διπλότυπα, π.χ σε όλες οι σελίδες έχουν τον ίδιο τίτλο!

Οδηγίες για τη σημασία και σωστή συμπλήρωσή τους, περιγράφονται στο άρθρο μας: SEO Metadata

#5. Απουσία χαρακτηρισμού εικόνων

Όλες οι εικόνες που χρησιμοποιούνται στην ιστοσελίδα μας, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται (ονοματίζονται), με το στοιχείο "Alt".

Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιούμε <img src="ffiesta.jpeg"/>
χρησιμοποιούμε : <img src="ffiesta.jpeg" alt="Ford Fiesta"/>

#6. Εγκατάλλειψη

Περιεχόμενο

Η ιστοσελίδα που δεν εμπλουτίζεται ή δεν ανανεώνεται, αποδυναμώνεται, χάνει το ενδιαφέρον του κοινού, οπότε και δεν έχει λόγο να εκπέμπει. Οι μηχανές γνωρίζουν ποιές ιστοσελίδες προσφέρουν φρέσκο περιεχόμενο και ποιές είναι παρατημένες.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν και το παρόν άρθρο πρωτοεμφανίστηκε στις 13/4/2016, ανανεώθηκε πλήρως στις 7/1/2019.

Analytics

Η παρακολούθηση των στοιχείων επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, είναι προϋπόθεση ανάπτυξης.

Το κυριότερο εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι το Google Analytics.

Θα εκπλαγείτε για το πόση άγνοια έχουν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων για τα βασικά στοιχεία επισκεψιμότητάς της, έστω και κατά προσέγγιση.

Να μη συμβεί αυτό και σ' εσάς.

Ασφάλεια

Οι κίνδυνοι από την έκθεση υλικού στον κυβερνοχώρο υπάρχουν πάντα και κάθε συνετός ιδιοκτήτης ιστοσελίδας πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας με τον οποίο εκπέμπετε θα πρέπει να είναι ενημερωμένος με λογισμικό πρόσφατης έκδοσης.

Αν χρησιμοποιείτε κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες (Wordpress, Joomla, Magent κλπ), φροντίστε να έχετε ενημερωμένη την έκδοσή της και μαζί τα plugins που χρησιμοποιεί.

Διαβάστε επίσης

210 6034122